๑۩۩Viata din Caransebes..۩۩๑

23 aprilie 2011

Targ de jucarii vechi.

                            Doneaza si tu o jucariie

     Prima editie a "Targului de jucarii vechii",organizat de Clubul Rotary Caransebes in colaborare cu Primaria Caransebes,pe data de 30.04.2011,orele 09:00 in Parcul Teius.De sarbatori este frumos sa donezi celorlalti din jucariile mai vechi ale copiilor tai.Este un mod placut de a se bucura so altii copii de jucariile tale,in plus vei face mai mult spatiu jucariilor noi.Acest targ se adreseaza copiilor si urmareste atragerea celor mici spre comunicare sociala precum si imbunatatirea relatiilor cu cetateni municipiului.
     Copiii sunt invitati sa-si deschida propiul magazin cu jucarii pe care doresc sa le puna in vanzare sau sa le ofere la schimb.La sfarsitul targului copiii vor fii incurajati sa doneze jucariile gradinitelor sau copiilor care au posibilitati materiale reduse.Pentru cel mai bun negustor si pentru cea mai buna reclama,organizatorii au pregatit doua premii.

19 aprilie 2011

Ce culoare are urina ta?

                                   Verifica-ti culoarea urinei
     Urina de culoare albastruie.
Urina albastruie
Urina cu nuante albastre se datoreaza cel mai probabil alimentelor consumate recent sau medicamentelor pe care le-ati luat, multe dintre acestea continand coloranti sintetici. Ganditi-va numai la celebra Viagra, "pastila albastra" - asemenea ei, si alte produse medicamentoase pot avea ca efect secundar o nuanta albastruie a urinei celui/celei careia i s-au administrat.
    Urina incolora sau foarte slab colorata.
Urina incolora sau foarte slab colorataUrina incolora POATE fi un indiciu al unei stari bune de sanatate - de regula, cu cat sunteti mai sanatosi, cu atat urina dvs. va fi mai deschisa la culoare.

Poate ca va ganditi ca un pipi limpede inseamna un organism sanatos, bine hidratat, insa poate fi si un simptom de boala. Culoarea ideala a urinei este galben pai, de aceea cea incolora sau foarte slab colorata e posibil sa fie un indiciu ca sunteti prea bine hidratat/hidratata sau ca ati putea avea diabet. Cum asa? E simplu: in unele forme diabetul se manifesta prin sete exagerata si poliurie (frecventa crescuta a urinarilor).

Beti mai mult de 8 pahare de apa pe zi si totusi va este sete mereu? Daca simtiti senzatia de sete permanenta, mergeti la medic - nu va jucati cand e vorba de diabet. Poate fi vorba de diabet insipid, o dereglare a metabolismului legata de functionarea rinichilor si a glandei pituitare, care face ca organismul dvs. sa elimine mai multa apa decat in mod normal pentru a elimina toxinele. Medicul va poate ajuta!

     Urina galben inchis.
Urina galben inchis
De regula, e semn ca nu beti suficienta apa. Cit ar trebui sa fie consumul zilnic? Cam 8 pahare de apa pe zi. La o cantitate mai mica, urina devine foarte concentrata, toxinele sunt intr-o cantitate mai mare, ceea ce duce la schimbarea nuantei urinei. De asemenea, si mirosul poate fi mai pregnant.Alimentele pot duce la aceasta nuanta?
Da, asparagusul de pilda face ca urina sa aiba o nuanta galben inchis si sa aiba un miros specific. Sfecla rosie de asemenea.Hepatita sau alte afectiuni virale ale ficatului si chiar consumul de alcool pot da acelasi simptom.Nu ar strica deloc sa mergeti la medic.
     Urina verzuie.
Urina verzuie
Aceasta nuanta este cel mai probabil cauzata de alimentele ingerate sau de medicamentele luate recent.
De exemplu, asparagusul e binecunoscut prin faptul ca da urinei o culoare mai inchisa, uneori verzuie, si un miros specific. De asemenea, colorantii alimentari se pot face "vinovati" - lichiorurile de menta contin cel mai adesea asemenea coloranti.

Ce medicamente va pot face urina verzuie?
Multe, de vreme ce multe contin coloranti. Desi acestia nu sunt daunatori in sine, patrund in rinichi si modifica nuanta urinei - orice pastila albastra sau verde poate duce la urina verzuie.

Fac pipi verzui - sunt bolnav?
Teoretic, nici o boala nu modifica urina in acest mod, totusi diareea si functionarea defectuoasa a colecistului pot da o nuanta verzuie pipiului, ca si infectiile urinare. Dar daca nu aveti asa ceva, nu suferiti de diaree, iar vezica biliara functioneaza bine, cel mai probabil culoarea verzuie a urinei se datoreaza unui aliment ingerat recent.

     Urina galben deschis.
Urina galben deschis
O asemenea nuanta e de regula semnul unei stari foarte bune de sanatate. Urina galben deschis are un miros discret, nu formeaza spuma, iar compozitia este limpede. Felicitari, teoretic sunteti sanatos/sanatoasa!

  Nu ar trebui ca urina sa fie incolora?

Nu, nu e un semn de sanatate. Daca urina dvs. e foarte limpede, inseamna ca apa e in concentratie mare, iar toxinele eliminate in concentratie foarte mica. Inseamna ca sunteti bine hidratat/hidratata, dar ca trebuie sa urinati des pentru ca organismul sa elimine toxinele.
 

     Urina portocalie.
Urina portocalieExista multe alimente care pot da aceasta nuanta urinei: coacazele, sfecla, rubarba - de pilda. Si medicamentele care au in compozitie coloranti cu aceasta nuanta duc la acelasi "rezultat".Din nou trebuie sa va amintim sa va ganditi la alimentele ingerate recent: daca nuanta urinei are legatura cu acestea, nu va fi prezenta decat o zi -doua. Daca persista mai mult, poate fi legata de o problema medicala. Consultati medicul!

     Urina roz.
Urina roz
Principala cauza poate fi tot alimentatia - multe mincaruri contin coloranti, dar poate exista si o alta cauza.Sange in urina


O problema serioasa: hematuria (prezenta sangelui in urina) - simptom de boala a rinichilor, prostatei sau vezicii, situatii in care controlul medical nu trebuie amanat sub nici o forma!


Monitorizati frecventa urinarilor cu nuanta rozalie: daca acestea se produc o data sau de doua ori intr-o zi si niciodata dupa aceea, cauza poate fi alimentatia. Daca se intimpla mai des, si exista si dureri la urinare, consultati urgent medicul!
     Urina rosie.
Urina brunaCa si in cazul urinei roz, nuanta rosie poate fi produsa de alimentele ingerate, in special daca acestea contin coloranti. Dar si sangele in urina schimba culoarea acesteia.


Nuanta rosie poate fi data de prezenta sangelui (hematurie) - un simptom de boala cat se poate de serios. Consultati urgent medicul de indata ce in urina dvs. ati vazut sange si v-ati raspuns la urmatoarele intrebari:
Ce am mancat/baut de curand?Simt dureri la urinare?De cand observ ca fac pipi rosu?Nevoia e puternica, dar am dificultati la urinare?
Sunt si medicamente care pot provoca aceasta reactie secundara: unele anticoagulante, laxative, antibiotice, neuroleptice, tranchilizante sau suplimente alimentare (in special cele care contin vitamine B).


     Urina bruna.
Urina rosieDe vina pot fi unele medicamente (laxative, metronidazol etc.) Insa daca nu urmati un tratament cu asa ceva, problemele pot fi grave: glomerulonefrita, hepatita sau ciroza, anemie.
Consultati medicul fara intirziere!

Urina neagra     Urina neagra.


Urina neagra este semn de alkaptonurie (o boala genetica ereditara foarte rara care duce la producerea in exces a unui acid derivat din tirozina care se excreta prin urina).
Consultati medicul - boala afecteaza articulatiile si predispune la litiaza renala si hipertensiune arteriala.


     Urina spumoasa.
Urina spumoasaNu e vorba atit de culoare, ci mai ales e un semn care arata ca ati ingerat mai multe proteine decat poate organismul sa absoarba eficient, iar surplusul se elimina, formand spuma in contact cu aerul si apa. De regula, urina spumoasa apare dupa un consum prea mare de carne de peste sau pui si, daca aceasta este cauza, nu prea aveti de ce sa va faceti griji. Dar daca urina dvs. arata astfel mai multe zile la rand, ar trebui sa mergeti la medic, pentru a exclude orice risc de boala renala sau a vezicala.


Urina laptoasa      Urina laptoasa.


Poate va asteptati sa vedeti un lichid galbui in vasul de toaleta, dar se poate intampla si ca acesta sa fie laptos, ceea ce fara indoiala va alarmeaza. Poate fi vorba de...nimic sau poate fi semn de boala. Nu uitati, nu o boala in sine, ci un semn al acesteia.


Cauze posibile
Alimentele pe care le-ati consumat pot schimba consistenta si culoarea urinei, desi nu sunt cele mai probabile cauze ale unui pipi laptos.Prezenta sangelui in urina ii poate afecta consistenta, desi ar trebui sa-i dea urinei si o nuanta rosietica sau bruna.O infectie a tractului urinar poate duce la urina laptoasa, mai ales daca actul mictiunii e insotit de dureri sau arsuri.Cistita, o imflamatie a vezicii urinare, poate fi insotita de o urina laptoasa.Litiaza renala poate fi o cauza, desi durerea eliminarii unei pietre la rinichi va poate trimite la medic mai repede decat simpla alterare a consistentei urinei.Gonoreea poate duce de asemenea la urina laptoasa, dar mult mai probabil aspectul se poate datora unei secretii vaginale care exudeaza din vagin - pentru femei.Inca o cauza poate fi amestecul de sperma cu urina - putina sperma poate ramane pe tract si sa fie eliminata la mictiune - pentru barbati. Nu de fiecare data dupa un act sexual, ci din cand in cand, rar.

17 aprilie 2011

Floriile

Duminica Floriilor sau Floriile se sarbatoreste in ultima duminica dinaintea Pastelui. Ea serbeaza sfarsitul postului dar si reinvierea naturii.

Aceasta sarbatoare poarta numele de Florii, deoarece Iisus Hristos a fost intampinat in Ierusalim cu flori si cu ramuri de finic si de maslin.

Sarbatoarea este o imbinare fericita a elementelor crestine cu cele precrestine, iar de aici au rezultat o multitudine de obiceiuri si traditii variate de la o zona la alta. In aceasta zi se sfintesc ramurile inmugurite de salcie si se stropesc cu apa sfintita, iar crestinii impodobesc icoanele si ferestrele cu coronite de salcie sfintita.
Superstitii legate de sarbatoarea Floriilor
- Se spune ca asa cum va fi ziua de Florii asa va fi si ziua de Paste.
- Fetele, pentru a-si visa ursitul, pun seara sub perna busuioc sfintit.
- Pentru a ne apara de boli e bine ca atunci cand se va face baie, in apa sa se puna si cateva flori sfintite.
- Nu este bine ca in ziua de Florii sa se spele pe cap, pentru a nu albii.
- In aceasta perioada infloresc urzicile, si nu mai sunt bune de mancat.
- Cei care se impartasesc in Duminica Floriilor li se vor indepli dorintele.
Obiceiuri intalnite de Florii in Banat si Transilvania
- In ajunul Floriilor, fetele mari puneau oglinda si o camasa curata la radacina unui par altoit.
- Femeile coc placinte pe care apoi le dau de pomana saracilor.
- Se dau cateva ramuri de salcie la vite ca sa manance, iar livezile si viile sunt impodobite ca sa dea roade bogate.
- Mormintele sunt curatate si impodobite cu ramuri de salcam si se fac pomeni pentru pacea sufletelor plecate dintre noi.
Statistici
Aproape 1,4 milioane de romani cu nume de flori sunt sarbatoriti, duminica, de Florii.
Dintre romanii cu prenume de flori, 762.000 sunt femei si 623.000 sunt barbati. Dintre acestia, 447.410 barbati si 299.427 femei poarta numele de Florin, Florina sau derivate ale acestora - Florentin, Florian, Florea, Florinel, Florica, Floriana, Florentina - restul purtand nume de flori - Bujor, Crin, Crina, Narcis, Narcisa, Lacramioara, Camelia, Anemona, Iris, Viorel, Violeta etc
In duminica a sasea din Sfantul si Marele Post, cunoscuta in popor si sub numele de Duminica Floriilor, Biserica Ortodoxa praznuieste Intrarea triumfala a Domnului nostru Iisus Hristos in Ierusalim. Floriile inseamna primul praznic imparatesc, numit si Duminica Stalparilor (popular Florii sau Flurii). Praznuirea se face numai duminica, la fel ca Pastele. Numele deriva din latinescul Floralia, sarbatoare a vegetatiei.

LA MULTI ANI TUTUROR CARE POARTA NUME DE FLORII.

Ziar...

ziare